Jom Belajar Jepun!! No.3!! (katakana)




Hari ni kita belajar Katakana, ade yang memanggilnya katagana, tak kesah la mane satu pun...
perbezaan huruf hiragana dengan katakana ialah hiragana banyak pusing2 ngan bulat2 tulisan dia, tapi hiragana tulisan dia agak tajam2 dan lebih simple.. katakana juga digunakan untuk bahasa2 asing yang ditukarkan kepada bahasa jepun., seperti nama2 orang bukan jepun, dan nama2 negara..


huruf2 nya adalah seperti berikut:



OK cara hafal huruf ni ade lah sama seperti hiragana, hafal A hingga N, iaitu dalam kotak pertama. kemudian baru hafal GA hingga PO.. huruf die sama je seperti kotak yg kiri sekali, cuma di tambah tenten dan chisai maru, contohnya GA ialah KA yang ditambah tenten, tenten tu ade lah line kecik dua san chisai maru plak ialah bulat kecik.. kemudian hafal GYA hingga PYO.. penambahan huruf YA,YU dan YO yang kecil untuk membunyikan huruf itu,,

contoh 2 penggunaan huruf katakana

Nazrin - ナズリン
Malaysia - マレーシア
Supermarket - スーパー
Nasi kari - カリーライス
Apartment - アーパト

ok tu saje. cube la korang2 try tulis name2 korang kat comment tu.. heheh 
kay TQ. salam... ^^
Share on Google Plus

About Tono Sama

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment