Jom belajar jepun!! no.2!!

Hari ni kite belajar tulisan hiragana.. tulisan hiragana hanya akan digunakan dalam perkataan jepun.. bahasa asing yang ditukarkan kepada bahasa jepun tidak menggunakan tulisan hiragana. okeh.. gambar rajahnya 


 senang sebenarnya untuk hafal huruf2 ni.. cara2nya hafal susunan kebawah, mula dari A,KA,TA,NA,HA,MA,YA ,WA,RA,N.
perkataan GA hingga PO, adalah tulisan yang sama cuma ditambah tenten dan chisai maru.
yang penting hafal yang di bawah ini dulu, kemudian hafal perkataan tambahan GA hingga PO yang ditambah tenten atau chisai maru.

Kita cuba belajar menulis 
1. Watashiwa 
2. onamaewa
3. Aishiteru
4. Naruto
Dalam tulisan jepun

1.わたしは
2.おなまえは
3.あいしてる
4.なると

contoh penggunaan tulisan jepun dalam perbuaalan

さくら:おなまえは
なると:わたしは なると です。

korang boleh menaip dalam bahasa jepun dalam komputer korang sndri dengan pegi control panel > changekeyboard or other input.. dekat tab keyboard and languages korang tekan change keyboard pastuh pilih add language, so add la bahasa jepun.. korang try rumikan perbualan kat atas tadi dekat komen di bawah.. kalo korang nak la ^^ .. selamat mencuba membuat tulisan hiragana ini..post selepas ini kita akan sambung tulisan katakana pulak... ganbatte kudasai!!  がんばってください!! 
TQ... salam...


Share on Google Plus

About Tono Sama

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. sakura:onamaewa?
    naruto:watashi wa naruto desu..

    kui3..2 tahun belajar jepun masa studi kat u dulu..hek3..boleh dapat A+++ tak??

    ReplyDelete
  2. Ni hiragana.. hmm.. tapi name org dlm katakana. Ha, sejak friend dgn Yoshi je, trus smangat nak blaja jepun. hahaha

    ReplyDelete
  3. hahahha.... hiragana je ni... nama orang jepun gune hiraga tapi, nama org asing baru katakan... ^^

    ReplyDelete
  4. hahaha cik sha.. A+++ nih.. hehehe :)

    ReplyDelete
  5. Sgt informatif. sng nk phm dn tulis perkataan dlm bhse jpn dgn rujuk pd blog ni.:)

    ReplyDelete