Human Immunodeficiency Virus (HIV)

korang tau pasal HIV.. mesti la en.. tapi kadang2 orang terkeliru antara HIV dengan AIDS . AIDS ialah singkatan bagi Acquired Immune Deficiency Syndrome. HIV dan AIDS adalah dua benda yang berbeza. HIV ialah virus yang menyebabkan penyakit AIDS. HIV boleh disebarkan daripada cecair vagina, pre-ejakulasi, atau susu badan. Empat cara transmisi virus ini ialah seks rambang,perkongsian jarum , susu ibu, dan transmisi daripada ibu yang mempunyai virus ini kepada anak nya yang belum lahir.HIV dah menjangkiti hampir 0.6% rakyat di dunia ini.
Bagaimana virus ini bertindak? hehe persoalan yang pasti tertimbul pada setiap benak manusia. Okeh.
Virus ini berfungsi dengan menyerang " helper T cell", (untuk lebih spesifik, CD4+ T cells), macrophages,dan sel dentritik. HIV boleh membuatkan CD4+ T cells berkurangan melalui 3 cara iaitu pertama, dengan membunuh terus virus itu, kedua tinggikan kadar apoptosis dalam sel yang dah kene infeksi, ketiga membunuh infected CD4+ T cells dengan CD8 cytotoxic lymphocytes. bila CD4+ T dah turun banyak sehingga mencapai tahap kritikal, cell-mediated immunity akan hilang , dan badan lebih senang kena penyakit.
Kebanyakan manusia yang menghidapi HIV-1 yang tidak dirawat akan menghadapi AIDS, pesakit ini selalunya mati akibat jangkitan "malignancies" yang mengakibatkan kegagalan sistem immun badan. Ramai yang akan menghadapi AIDS setelah 10 tahun dijangkiti HIV, ada yang lebih lama, dan ada yang lebih cepat. Rawatan dengan anti-retrovirals boleh meningkatkan lagi umur pesakit HIV. walaupun setelah HIV mengakibatkan AIDS, purata tahun pesakit itu hidup ialah dalam 5 tahun walaupun telah membuat rawatan anti-retrovirals itu. tanpa rawatan anti-retrovirals , pesakit akan mati dalam masa satu tahun kebiasaannya....

itu saja untuk entry kali ini... salammm.. ^^

Share on Google Plus

About Tono Sama

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment